Logo Christiaan M. Bijl

Het impostersyndroom: een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen (boekrecensie)


Veel mensen lijden aan het zogeheten impostersyndroom: een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor ze hun eigen talenten en prestaties consequent onderwaarderen. Ze zijn voortdurend bang ontmaskerd te worden als bedrieger. De gevolgen zijn vaak desastreus: uitstelgedrag, perfectionisme en uiteindelijk zelfs een burn-out. Hoe kunnen we dit syndroom doorgronden en wat kunnen we ertegen doen?
De auteurs, Élisabeth Cadoche, documentairemaker en auteur en Anne de Montarlot, psychotherapeut, doen onderzoek en beschrijven een praktische weg naar minder twijfel en meer gevoel van eigenwaarde.

  Élisabeth Cadoche & Anne de Montarlot:
Het imposter syndroom. 
Reken af met het idee dat je niet goed genoeg bent. Utrecht: Uitgeverij Ten Have, 2021. ISBN 9789025908966.


'Ik heb nog steeds een beetje een impostersyndroom, dat houdt nooit op. Ik draag dat altijd bij me, dat gevoel dat jullie me niet serieus zouden moeten nemen. Wat weet ik eigenlijk? Ik deel dit met jullie omdat we allemaal twijfels hebben over onze capaciteiten, over onze macht en wat die macht is.'
Aldus Michelle Obama bij de presentatie van haar boek Becoming (Mijn verhaal).
Michelle Obama (1964) is de voormalige first lady van de Verenigde Staten en echtgenote van de 44ste Amerikaanse president Barack Obama, die van 2009 tot 2017 regeerde. Zij werd geboren in Chicago, Illinois en studeerde aan Princeton University en Harvard Law School. Ze keerde terug naar Chicago om er bij een bureau als advocate te gaan werken. Michelle leerde Barack Obama kennen toen hij bij hetzelfde advocatenbureau kwam werken. Ze trouwden in 1992 en kregen twee dochters.
Hoezo, Michelle, dat gevoel dat jullie me niet serieus zouden moeten nemen? Hoezo, Michelle, wat weet ik eigenlijk? 'Niemand hoeft twijfels te hebben over zijn of haar capaciteiten, want ieder mens is goed zoals hij of zij is', zo houd ik mijn cliënten met minderwaardigheidsgedachten en -gevoelens voor!


► Afbeelding bovenkant: Gerd Altmann