Logo Christiaan M. Bijl

Relatie-APK - een goed idee!

Heb je een relatie? Kijk dan eens naar de volgende vragen.
Vind je bepaalde zaken van hem of haar nog net zo leuk als toen jullie elkaar voor het eerst ontmoetten, of erger je je daar inmiddels aan?
Ben je nog net zo gek op je partner als toen jullie gingen trouwen of samenwonen? Hebben jullie een gelijkwaardige relatie of is de balans zoek?
Is je relatie inmiddels een sleur geworden? Denk je er wel eens over om vreemd te gaan? Of om te gaan scheiden?

Je kent vast de jaarlijkse APK voor auto’s. Voor relaties bestaat zoiets niet. Toch is dat volgens mij hard nodig. Die mening baseer ik op mijn ervaring als relatietherapeut, een ervaring van tientallen jaren.

Waarom een relatie-APK?
Met deze APK investeer je een in langdurige, plezierige relatie. Je krijgt zicht op wat er soepel verloopt tussen jullie twee. Dat vind je misschien zo vanzelfsprekend, dat je dit over het hoofd ziet. Het is echter belangrijk om het te koesteren. Daarnaast ontdek je de wat stroevere onderdelen in de relatie. Daaraan kun je werken en zorgen dat er verbetering ontstaat.

Een bekend boek over relaties is Liefde is een werkwoord van Alfons Vansteenwegen. Aan die titel, Liefde is een werkwoord, voeg ik graag een ondertitel toe: 'Maar als je niet wilt werken, is liefde slechts een woord' ...
Een 'gevleugelde uitdrukking' van Vansteenwegen: 'Verliefdheid is een oogziekte. En als de oogziekte over is, begint het harde werken aan je relatie. Niet af en toe, nee, iedere dag weer opnieuw. Feitelijk zolang de relatie duurt'.

Inhoud van de relatie-APK
De APK bestaat uit drie gesprekken. Als basis hiervoor vullen beide partners enkele vragenlijsten in. Het werkt als volgt.
Vóór het eerste gesprek ontvang je elk twee vragenlijsten. Die vul je onafhankelijk van elkaar in.
In het eerste gesprek bespreken we deze vragenlijsten (vergeet ze niet mee te nemen!) en alles wat je graag over je relatie met mij wilt delen.
Aan het eind van het eerste gesprek vullen jullie allebei de Nederlandse Relatievragenlijst (NRV) in. In ongeveer 10 minuten beantwoord je 80 vragen met juist of onjuist. De vragen gaan over: conflicthantering, emotionele saamhorigheididentiteitonafhankelijkheid en seksualiteit in jullie relatie.
De antwoorden op de vragen werk ik uit en stuur het resultaat naar jullie op. Jullie ontvangen hierbij een thuiswerkopdracht.

In het tweede gesprek, twee weken later, bespreken we de uitkomst van de NRV, de thuiswerkopdracht en hoe jullie je relatie vorm en inhoud willen geven.
Na drie maanden volgt het laatste gesprek, waarin we de ervaringen van de afgelopen tijd bespreken.


Investering
De investering voor de relatie-APK is € 390,- (► belangrijk om te weten: relatietherapie wordt door geen enkele zorgverzekeraar vergoed!). Het volledige bedrag moet vóór het eerste gesprek worden betaald.
Als bonus ontvangen jullie een exemplaar van het hierboven genoemde boek Liefde is een werkwoord.

In het boek komen thema's aan bod als:
- Hoe kun je omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie?
- Wat is het belang van seksualiteit in een samenlevingsrelatie?
- Is het mogelijk langdurige relaties nog te veranderen? Zo ja, hoe doe je dat?
- Wanneer is scheiden een goede oplossing?
- Hoe kun je in deze tijd kinderen op laten groeien tot volwassenheid?
- Zijn er spelregels en onderhandelingsmethodes voor het handig aanpakken van conflicten en meningsverschillen?

► Foto bovenkant gemaakt door 3194556
► Foto zijkant gemaakt door 691806
► Foto onderaan gemaakt door awifeofexcellence