Logo Christiaan M. Bijl

IkPas ... maar dan anders! Vervolg


Leerlingen te vaak dronken, school komt met blaastest
Een wel heel bijzondere kop in de rubriek 'Ten Eerste' in de Volkskrant van 14 september 2018. Een stukje tekst uit het artikel: 'Het Varendonck College in Oost-Brabant is er klaar mee: leerlingen die de les verstoren omdat ze dronken zijn. Daarom heeft de middelbare school in Asten en Someren blaastesten in huis gehaald. Volgens rector Irma van Nieuwenhuijsen gaat het om meer dan een incident: "Iemand moet het drankgebruik in deze regio op de agenda zetten". (...) De school houdt geen cijfers bij, maar de rector constateert dat leerlingen met regelmaat onaanspreekbaar in hun stoel hangen en overduidelijk een bepaald promillage in hun bloed hebben. Vooral lokale bierfeesten en andere festivals veroorzaken problemen. Niet zelden zetten de minderjarige leerlingen het daar in het weekend op een zuipen. Ze slapen daarna wel een paar uur, maar de alcohol is vaak nog niet uitgewerkt als ze op maandagochtend weer plaatsnemen in de schoolbanken'.

Kijk eens naar de schade die drank aanricht
Zo luidt de kop van de 'Brief van de dag' in de Volkskrant van 17 september 2018, geschreven door Tecla Boonstra, endoscopieverpleegkundige. 'Ik ben echt verbijsterd over dit drankmisbruik onder jonge kinderen en ook over de ouders die vinden dat het er een beetje bij hoort. Ik nodig ze allemaal uit eens een weekje mee te kijken op onze afdeling endoscopie in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Wij zien wekelijks de schadelijke gevolgen van het te veel en te vaak drinken van alcohol. Levercirrose, alvleesklierontsteking en zeer ernstige bloedingen in de slokdarm, maag of darm. Soms met dodelijke afloop. We moeten maar eens een harde campagne gaan voeren, net als de longartsen Dekker en De Kanter dat doen tegen roken. Toon de schokkende beelden maar van patiënten die doodbloeden of liggen te creperen van de buikpijn.
Sowieso is het een goed plan om meer te doen aan preventie. We hebben een behoorlijk tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen op de Intensive Care, Spoedeisende Hulp en endoscopie. Ik moet er niet aan denken dat we ons moeten afvragen wie we wel of niet kunnen behandelen: een alcoholist met acute alvleesklierontsteking of een ernstige bloeding, een puber in coma door alcohol of toch liever het verkeersslachtoffer dat is aangereden door een dronken bestuurder.'
De slotzin van haar ingezonden brief laat aan duidelijkheid niets te wensen over: 'Kan zomaar zijn dat er geen IC-bed beschikbaar is'.

Zullen de woorden van mevrouw Boonstra doordringen tot de betreffende ouders, over wie ik het had in mijn nieuwsbericht van 14 februari 2018? Ik waag het te betwijfelen. Zoals ik toen al schreef: 'Wat ik namelijk nooit bij dergelijke berichten lees: hoe ouders reageren op dit gedrag van hun minderjarige kinderen, voor wie zij verantwoordelijk zijn. Noch dat diezelfde ouders ter verantwoording worden geroepen. En wat ik evenmin lees: dat de kosten van dergelijk gedrag feitelijk betaald worden door de belastingbetaler'.

Mijn voorstel
Het wordt de hoogste tijd dat Zorgverzekeraars, net zoals de al jaren geleden door hen geschrapte vergoeding van relatietherapie en arbeidsgerelateerde problematiek uit de basisverzekering, ook alle zorgkosten die het gevolg zijn van alcoholmisbruik, uit de basisverzekering schrappen. Tot welke bedragen die kosten kunnen oplopen: lees mijn nieuwsbericht van 14 februari 2018. Pas als ouders hiermee geconfronteerd worden, komt er mogelijk verandering in het alcoholmisbruik van de comazuipers. Steeds weer blijkt dat als mensen in hun portemonnee getroffen worden, dat het meest efficiënt is. Want van een rekening van 6.000 euro worden ze zich pas echt bewust wat de kosten zijn die hun kroost veroorzaakt. En zal mijns inziens eindelijk het realiteitsbesef bij ze doordringen dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
Zijn deze jongelui eenmaal 18 jaar en meerderjarig (maar uiteraard nog lang niet volwassen!) en gaan ze dan nog over de schreef, dan krijgen ze zelf de rekening gepresenteerd, omdat ze dan hun eigen basisverzekering hebben.


► Foto mineraalwater bovenkant gemaakt door Peter Thomas
► Foto mineraalwater zijkant gemaakt door Manfred Richter